Think Tanking

Az EU előtti, és utáni Európa

2019. május 23. 19:00 - wirthtamas

A hétvégi választás valódi tétje.

Ma elmesélek két történetet, különös aktualitásaik okán.

A hét elején családi körben beszélgettünk. Egyszer csak a régi időkre terelődött a szó és anekdoták következtek arról, hogy hogyan utaztunk a 70-es és 80-as években. Felelevenedtek az emlékek a határellenőrzésekről, amikor az emberfia vagy lánya megpróbálta átlépni a vasfüggönyt. Az autót kipakoló, tankba tiltott valuta után kutató vámosról, a határon leadott pontos listáról, hogy mi van nálunk. A trükkökről, hogy hogyan lehetett „átcsempészni” a határon valamit.

 

66760_jpg_magyarrendor1982.jpg

Arról, hogy 50 dollárt lehetett „kiváltani”, ami arra nem volt elég, hogy Bécsig éhen haljon az ember. Valamint a korlátozás megkerüléséről, a kempingszékbe heggesztett „dugi” valutáról, a kinti rokonoknak itt odaadott Forintról, amit odakint Márkában kaptunk meg. A piros, meg a kék útlevélről és a kegyről, amit az állam gyakorolt, ha három évenként Nyugatra mehettél. Az alig tíz éves nyugatra látogató gyerekről, akinek a háromujjnyi vastag aktáját az állambiztonság funkcija a legkisebb arcrezdülés és szégyenérzet nélkül rántotta elő. Ez tehát az első történet. A rendszerváltás előtti Európa, innen Keletről nézve.

A második történet napjainkban játszódik. Történt, hogy néhány héttel ezelőtt egy gyors elhatározástól vezérelve lefoglaltam egy szállást Zakopaneban. Múlt hét pénteken autóba ültünk reggel és elvezettünk kb. 5 óra alatt Lengyelországba Szlovákián keresztül. Azért tartott ennyi ideig, mert sajnos még nincs autópálya végig, de hamarosan az építkezések alapján Miskolc és határ között 180 milliárdért, valamint a szlovák szakaszon több helyen is épül az új autópálya az Európai Unió finanszírozásában.

Utunkat kétszer szakítottuk meg, egyszer kávéztunk egyet, majd tankoltunk. Két határt is átléptünk, de senki nem állított meg, csupán le kellett lassítanunk 60-ra, mindkét alkalommal. Listát a nálunk lévő dolgokról nem írtunk, nem adtunk le senkinek, útlevél nem volt nálunk, csupán személyi igazolvány. Mindezek tetejébe, nem váltottunk legyen zloty-t sem, mert zsebünkben ott lapult a bankkártya, amivel kényelmesen meg tudtunk vásárolni mindent. Zakopane gyönyörű, fantasztikus szállodákat, gyógyfürdőket, felvonókat építenek lengyel barátaink, szintén az Európai Unió segítségével.

 

1019849006.jpg

Hát eddig a két történet. A kettő történet között eltelt 30-40 év, de a két történetet innen nézve egy világ is elválasztja egymástól. Az egyik történet a harcban hisz, a kontrollban, a kerítésekben, ellenőrzésekben, a hivatalok mélyén megbúvó funkcikban, megmondó emberekben, hülye politikusokban. A másik történet az emberek kreativitásában, a szabadságban, a szabad mozgásban.

Mi magyarok a világ talán legrövidebb emlékezetével megáldott nemzete pedig itt állunk 2019. májusában. Mögöttünk a régi világ az összes szörnyű emlékével, körülöttünk az új a maga problémáival. Gyakran hallom, hogy nekünk nem adott semmit az Európai Unió. Tényleg? Mi a helyzet a helyi bölcsivel, új könyvtárral, művelődési otthonnal, főtérrel, az elkerülő úttal, amelyek mind az EU támogatásával készültek?

uniostabla160926.jpg

 

Tény: Az Európai Unió naponta 2 milliárd Forinttal támogatta Magyarországot az elmúlt 12 évben. Ez összesen tízezermilliárd forint.  Ha ezt százforintosokban összeraknánk, akkor kicsivel tovább érnénk, mint a Föld Hold távolság fele. Sok pénz. Rengeteg.

Jelen pillanatban Magyarországon tömeges agymosást követnek el önös érdekek mentén. Ne feledjük, soha nem volt annyira egyszerű befolyásolni a véleményünket, mint manapság. Meg is teszik. Aki nem hiszi, hogy így van nézze meg ezt a videót.

Most meg üzenni készülünk Brüsszelnek, és ahogy a közvéleménykutatások mutatják fogunk is. Mert fel lettünk hergelve. Nagyon.  Nagyjaink ismét Oroszországhoz dörgölőznek, de mi még mindig úgy akarunk élni, mint az osztrákok. A kettő nem megy egyszerre. Külön ironikus, hogy az osztrákok most kergették el a fenébe a saját oroszokhoz dörgölőző politikusaikat.

Nos ezt a két világot ez a fenti két történet választja el egymástól. Nekünk nem kevesebb, hanem több Európára van szükségünk: Forint helyett Euróra, funkcik helyett bátor Civilekre, hajbókoló, urambátyámkodó, minden bajban másokat okoló (Sorosozó, migránsozó) majmok helyett tenni akaró emberekre, a melegeket és a klímaváltozást leszóló házelnökök helyett, széleslátókörű fiatal friss politikusokra.  

Divat lett Európát temetni, csak senki nem tudja mi lenne a temetés után? Határok? Kerítések? Vagy még rosszabb, háborúk? Európát építeni kell, itt és most. Vannak problémáink? Igen. A kerítések és gyűlölet a megoldás a problémánkra? Nem. Ezeken tessék elgondolkozni május 26-án a fülkében az x előtt.

 

Megjegyzés: a cikkhez használt képek illusztráicók

33 komment
Címkék: szavazás EU Utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaduma.blog.hu/api/trackback/id/tr3314852002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enrikokaruszo 2019.05.24. 19:59:13

egyoldalú történet
az eu piacszélesítése a nagyoknak sokkal többet hoz, mint visz, a támogatásokból a saját iparuk termékeit tolják
a magyar gazda vajon magyar traktort vesz a mezőgazdasági támogatásból?
az egész hajcihő oka, hogy az ország többet akart itt fogni, mint amennyit a magországok illendőnek gondolnak
a többi csak vicc

Stefan_Schneider 2019.05.24. 20:13:33

Jó írás, lényegretörő. A fanyalgók költözzenek Tadzsikisztánba.

Nagykörúton túli magyar 2019.05.24. 20:22:22

"Az Európai Unió naponta 2 milliárd Forinttal támogatta Magyarországot az elmúlt 12 évben."
Azaz ~200 Ft/fővel. Mire futja ebből? Egy kifli, egy tejföl, fél liter ásványvíz?

Ugyanakkor a nyugati multik ugyanabban a munkakörben mennyivel is olcsóbban foglalkoztatnak idehaza egy munkást, mint nyugaton?
Kb. napi 30.000 Ft-tal.

Tehát 30.000 Ft vs 200 Ft.

Kösz EU a nagylelkűséget!
A gyáraink (pl. cukorgyáraink) kötelező leépítését is köszönjük!

Emberek, ne legyünk már ostobák! A bankokat sem tartjuk nagylelkűnek, mert hitelbe ad nekünk pénzt! Azt utána kamattal vissza kell fizetni! Ugyanúgy, ahogy az EU támogatásaiért is sok mindennel fizettünk, és fizetünk ma is! Nem mi nyerünk rajta!

Továbbá ne feledjük, kiknek köszönhetjük, hogy a nyakunkba kaptuk anno a szovjeteket, a csodálatos ötéves terveikkel, a vasfüggönnyel! Azt is kaptuk ám valakiktől!
Nem mi tartozunk Európának!

steery 2019.05.24. 20:22:36

Az EU egy üzleti vállalkozás. Eredetileg Közös Piac néven futott. Az üzleti vállalkozások lényege az, hogy ha nyereséges és jól megy a bolt, akkor nem vesznek be új tagot, hogy ne kelljen osztozni a hasznon. Ha veszteséges, akkor igyekeznek sminkelni a helyzetet és becsábítani a potenciális "befektetőket", azaz a balekokat, hogy velük javítsanak a helyzeten. Az üzleti életben tehát alapszabály, hogy ha be akarnak venni egy buliba, akkor tutira rá fogsz fizetni. Ha nyereséges egy buli, akkor tutira ki akarnak zárni belőle.

Az EU az utóbbi évtizedekben igyekezett bővíteni magát. Most, hogy ez már nem segít, szorosabbra húzzák a gyeplőt a tagok nyaka körül, hogy fokozzák a hatalmukat fölöttük és így sajtoljanak ki belőlük további hasznot. Ha a magyaroknak lett volna egy deka esze, sosem csatlakoznak ehhez a bulihoz, amin sokkal többet vesztettünk eddig összességében, mint amennyit nyertünk. A számokkal meg mindenki úgy csal és manipulál, ahogy a pillanatnyi érdekei kívánják.

Az EU most gőzerővel tart a szétesés és eljelentéktelenedés felé. Ezen semmilyen politika nem segít, mert alapvető strukturális gondok vannak az egész tákolmánnyal, amikhez senki sem mer-tud-akar hozzányúlni, érdemi változtatásokat végezve rajta. Az agónia évekig, évtizedekig is eltarthat. Aztán menthetetlenül szétesik kisebb állam csoportokra, amik egymással hol együttműködve, hol rivalizálva fogják tovább kavarni a málnaszörpöt.

Nagykörúton túli magyar 2019.05.24. 20:31:05

A napi 200 Ft-hoz meg csak annyit, hogy a migránskártyán havi 150 euró jut egy embernek. Az naponta ~1600 Ft.

Ez is nyolcszoros (!!) pénz az EU támogatásainkhoz képest!

Kapjunk már észbe emberek, hová helyez minket az EU!

enrikokaruszo 2019.05.24. 20:33:35

@Stefan_Schneider: kb annyira ez a lényeg, amennyire egy házimacskának a táp meg a kaparófája, azt se érdekli, hogy kerül oda

oassasa 2019.05.24. 20:42:52

Válogasd meg a barátaidat és ismerőseidet ha nem értesz egyet velük, barátkozz másokkal. Az én barátaim örülnek az EU-s támogatásoknak

Egil 2019.05.24. 22:09:39

@Nagykörúton túli magyar: Ok, tehát ha nem lenne a multi, akkor azok akik most nála dolgoznak napi 30.000 Ft-al többet keresnének? Ja nem, munkanélküliek lennének...

Brix 2019.05.24. 22:23:26

@Nagykörúton túli magyar: B..meg, te a még meglehetősen új vagy itt a " blogszférában" de a leghülyébb címre - habár nagyon erős mezőny- esélyes vagy!
Jössz itt napi 200 ft -os támogatással meg migránskártyával , amikor az EU- támogatásoknak köszönhetően Magyarország nagyobb fejlődésen ment keresztül, mint története során bármikor..
2004 óta kb. 56 milliárd euró érkezett , ami az éves GNI 4-6 %-t kitevő fejlesztési forrás...Emellett befizettünk 11-12 millárd eurót 2004-óta, azaz: 44 milliárd euró plusz ( netto) fejlesztési forrás..
Mit gondolsz miért vannak több millió forintos hektáronkénti föld árak? A gazdák 73 ezer forintos fix jövedelemhez jutnak minden hektár megművelt föld után! Ilyen a világon nincs sehol.
Emellett , számottevő EU-s támogatással jöttek létre nagy infrastrukturális fejlesztések, mint a magyar autópálya-hálózat bővítése vagy a budapesti 4-es metróvonal. Ezeken felül az Európai Unió több tízmilliárd forintos nagyságrendben, a költségek 90-100%-át fedezve támogatta kórházi diagnosztikai eszközök beszerzését, árvízben megsérült közutak helyreállítását, valamint több száz más típusú fejlesztést, több ezer munkahely megteremtését.
Mikor volt olyan a magyar történelem során, amikor ilyen mértékű fejlesztések voltak, vissza - nemtérítendő külső forrásból? Soha! Emellett szinte most is csak az EU nagyvállalatoknak köszönhetjük hogy létrejönnek új munkahelyek/ beruházások...Cukorgyárak? Ugyan már! Megszűnt a kabai cukorgyár, de azóta lett pl Debrecenben: IT services, Schefffer, Diel , Krones Ag, Continental és jön a BMW!
Az EU-nak köszönhetően felvirágzott a gazdaság és olyan infrastrukturális fejlesztések indultak , amire önerőből soha nem lett volna pénzünk ( pl a villamos Debrecenben...)
A bérek nyilván soha nem lesznek olyanok, mint az európai üzleti centrumokban, pl Münchenben vagy Frankfurtban... de sokkal jobb a helyzet, mint pl a 90-es évek végén ,amikor még 6-8x -os vagy nagyobb bérkülönbségek voltak. Mára ez az arány olyan 2,5 -3x kb netto nominál bérben számítva , ha pps-n , vásárlóerőn nézzük, csak 2x-es különbség...
Órási lehetőséget kapott az ország az uniós tagsággal , hiszen először a modernkori történelem során , esélyünk van lassan a nyugat közelébe zárkózni. Ezt a felzárkózási lehetőséget meg kell becsülni, ezért minden dezintegrációs politikát ellenezni kell!

Stefan_Schneider 2019.05.24. 22:23:42

@enrikokaruszo: fú rohadék EU, kitömnek zsével amiből aztán EU-ban gyártott traktort lehet venni. Tényleg felháborító, csak az lenne az igazságos ha kézzel kapálnánk amíg egyszer csak lesz szittya magyar traktor

Nagykörúton túli magyar 2019.05.24. 23:07:29

@Egil:
"Ok, tehát ha nem lenne a multi, akkor azok akik most nála dolgoznak napi 30.000 Ft-al többet keresnének?"
Igen. Pontosabban, azok nem a multinak termeltek volna már évtizedek óta sem, hanem a magyar iparnak. Ez bizony jelentős kiesés. Ha utána számolunk, óriási szám jönne ki, amit a multiknak termeltünk. De hát a multiimádó nemzetáruló balfasz kormányaink nem így tettek, még véletlenül sem a magyar ipart támogatták. A szoclibsi döntéshozók csak a saját zsebüket nézték, hova teheti a pénzt pl. Megyóné esetében az Alstom, de sorolhatnánk napestig az eseteket. Sajnos a magyar balra választók is tehetnek erről, rosszul döntöttek, hogy ilyen embereket engedtek hatalomra. De mára tanultak, és immáron sorozatban harmadszor is kiválóan döntöttek.
Azonban még mindig milliónyian vannak, akik újra megválasztanák a balfaszokat, és ez elszomorító!

Nagykörúton túli magyar 2019.05.24. 23:49:24

@Brix:
"Jössz itt napi 200 ft -os támogatással"
Már megbocsáss, de ez a blog jött ezzel!! Én csak visszaosztottam! :)

"amikor az EU- támogatásoknak köszönhetően Magyarország nagyobb fejlődésen ment keresztül, mint története során bármikor.."
Annyira még te sem lehetsz annyira hülye, hogy elhidd, ez a napi 200 Ft vitte előre az országot, hogy ennek köszönhetünk bármit is! :D
Kezeljük már helyén ezt az összeget!

"Emellett befizettünk 11-12 millárd eurót 2004-óta"
Meg pár milliárdot az EU/IMF mentőöv visszatörlesztésére, meg pár száz milliárdot, amellyel kiképeztük azokat, akik aztán kimentek a nyugati cégekhez dolgozni, lemondtunk további százmilliárdnyi vámtételről, ezt se kell kifizetniük a nyugati cégeknek ha ide akarják importálni a szarjaikat. Áhh, nem is folytatom... Rémesen ostoba vagy!

"Emellett , számottevő EU-s támogatással jöttek létre nagy infrastrukturális fejlesztések, mint a magyar autópálya-hálózat bővítése vagy a budapesti 4-es metróvonal."
Jól jöttek a nyugati cégeknek a munkák biza! Mondjuk az kár, hogy pl. a 4-es metró eredetileg 2004-ben mindössze 195 milliárdba került volna, és az EU 181 milliárdot állt, de valahogy a szocik alatt felkúszott 450 milliárdra a végösszeg. Így a végén itt is mi fizettünk inkább, mint az EU. De mindegy, értem, neked ez jó.

"Mikor volt olyan a magyar történelem során, amikor ilyen mértékű fejlesztések voltak, vissza - nemtérítendő külső forrásból?"
Kár, hogy pl. előtte már 3 metrót is építettünk saját magunk.
Vissza nem térítendő, aha! Mit is írtál? "Emellett befizettünk 11-12 millárd eurót" Röhej az írásod, tényleg.

"Az EU-nak köszönhetően felvirágzott a gazdaság"
Megint az a 200 forint, istenem! Annak köszönhetünk mindent!
Napi 200 forint, és felvirágzik a gazdaság!
Atyaég!

"de sokkal jobb a helyzet, mint pl a 90-es évek végén"
A Bokros korszakban... Köszi, hogy kimondtad! Ismét a balfaszokhoz jutottunk el.
És igen, sokkal jobb lett a helyzet a Fidesz alatt! Ezt is köszönöm! De a napi 200 Ft-nak ehhez semmi köze.

Nagykörúton túli magyar 2019.05.24. 23:53:58

@Brix:
"Órási lehetőséget kapott az ország az uniós tagsággal , hiszen először a modernkori történelem során , esélyünk van lassan a nyugat közelébe zárkózni. Ezt a felzárkózási lehetőséget meg kell becsülni, ezért minden dezintegrációs politikát ellenezni kell! "

2010 előtt is uniós tagok voltunk, aztán mégis a balfaszokkal mi koppantunk a keletiek közül a legnagyobbat. Annyi változott azóta, hogy már nem a balfaszok vannak hatalmon. Szóval ismét bizonyított, hogy nem az unió az "óriási lehetőség", hanem hogy a választók 2010 óta jó helyre szavaznak minden alkalommal.

Brix 2019.05.25. 00:44:32

@Nagykörúton túli magyar:

"Annyira még te sem lehetsz annyira hülye, hogy elhidd, ez a napi 200 Ft vitte előre az országot, hogy ennek köszönhetünk bármit is! :D
Kezeljük már helyén ezt az összeget"
Miért, hogyan kellene kezelni a kb 45 milliárd euro támogatást, 14 -15 év alatt, te nagyon hülye? Mikor volt erre példa a magyar történelem során?

"Meg pár milliárdot az EU/IMF mentőöv visszatörlesztésére" Ez hitel volt ostoba, ezért kellett visszafizetni, egyébként- felvétele nélkül csődbe ment volna az ország, mivel a világgazdasági válságban nem akarta megvenni senki a magyar államkötvényeket, így az állam és az adósságok finanszírozhatatlanná váltak volna.. Később ebből a hitelből vettek Orbánék MOL -részvényt..

"meg pár száz milliárdot amellyel kiképeztük azokat, akik aztán kimentek a nyugati cégekhez dolgozni"
Ez minden közép és kelet-európai országban így történt, nem a nyugat hibája..

" lemondtunk további százmilliárdnyi vámtételről"
Ennyi soha nem lett volna, mivel a magas vámok gátolják a kereskedelmet és drágítják a termékeket valószínű , hogy rá lettünk volna kényszerülve- ha soha nem is lépünk be az unióba- hogy nagyon alacsony vagy nulla százalékos tarifák legyenek...Mivel mi exportálunk többet nyugatra, mint importálunk onnan, és gazdasági súlyunk marginális, így mi vagyunk a nyugati gazdasági együttműködésre rászorulva, sokkal jobban ...Egyébként nem is lenne mit eladnunk a nyugatnak , ha nem lenne a Mercédesz, az Audi, Continental, meg a többi nagy multi itt...Az export 80%-át ezek adják...

"ezt se kell kifizetniük a nyugati cégeknek ha ide akarják importálni a szarjaikat" Miről beszélsz? MI többet exportálunk nyugatra , mint importálunk nyugatról, azaz mi vagyunk pozitív külker pozícióban....bár nem nagy a kereskedelmi aktívum manapság, de létezik..

Brix 2019.05.25. 01:08:32

@Nagykörúton túli magyar: Nem a multiknak termeltek volna, hanem a magyar iparnak.." Nem vetted észre, hogy a magyar ipar a rendszerváltáskor\előtt\után tönkrement? A piacainak nagy rèszèt elvesztettük, hazai tőkeerős befektetők nem voltak, a korábban eladható termèkeket gyártó (állami) nagyvállalatok technológiailag lemaradtak a versenytársakhoz kèpest. A privatizáció törvényszerű volt ès az is , hogy előbb- utóbb nyugati befektetők kezère kerül szinte minden. Így történt az összes volt szocialista országban, vagy ahol nem nagyon ,pl Oroszország meg is lehet nèzni milyen ma az èletszínvonal...A lènyeg szerintem az, hogy mi egy kicsi, tőkeszegény, gazdaságilag nem túl jelentős ország vagyunk, ès egyelőre hiába ábrándoztok arról , hogy a magyar nagytőke " világtermèkeket " állít elő , erre nagyon kevès pèlda van...Az embereknek a nyugati multik adják a munkát ès nem az állam csecsèn hízó, tehetségtelen magyar vállalkozók...

nyerafidesz 2019.05.25. 04:56:56

Az Eu nem csak a mi hazai, hanem a mi külföldi piacunkra is bevonult. Nincs ezzel semmi gond, hacsak az nem, hogy az ország több régiójában megszűntek bizonyos tevékenységek.
De nem is értem, hogy mit üzen ez a blog. Orbánnak esze ágában sincs kilépni az Eu-ból, ez amolyan Dobrev-féle kampányszöveg.
Azzal pedig egyet kell érteni, hogy az Eu a jelenlegi struktúrájával erősen lomha, igazságtalan, és túlpolitizált.

acycloren 2019.05.25. 05:19:05

Én is éltem a szocializmusban, de az hülyeség, hogy csak mert az EU megszűnne, visszajönne az 50 dolláros valutakeret.
Az EU politikai vízfeje megszűnhet, de a szabadkereskedelem, a pénzmozgás szabadsága nehezen táncolható vissza. Lehet, hogy megszűnne a szabad munkavállalás, lenne határellenőrzés (Ausztria már rég visszaállította amúgy, Franciaország is Olaszország felé stb.), de a nagy német multik továbbra is kapnák a kedvezményeket keleten.

Senki se akar kilépni az EU-ból. A kérdés, hogy lábtörlők legyünk-e vagy önérdekérvényesítő tagok.
A passzátszelet úgyis a német multik fújják, a brüsszeli elit az ő utasításaikat hajtja végre.

"Tény: Az Európai Unió naponta 2 milliárd Forinttal támogatta Magyarországot az elmúlt 12 évben." - Az EU-nak nincs pénze, a tagállami befizetésejet osztja újra. A holland, belga, német adófizetők lényegében a saját cégeiknek adott állami szubvenciók helyett (ami ugye már tilos) most az EU költségvetésen keresztül támogatják a cégeket. Ugyanis a keletre küldött EU-s támogatásokból nyugati cégek profitálnak, hisz minden közbeszerzési szabályt úgy alakotottak, hogy azon német cégek nyerjenek. Ezt a rendszert hekkelte meg egy kicsit Orbán és köre, ők elérték, hogy valamennyi pénz az országban maradjon egy jóképű gázszerelő számláin. Ez lenne a nemzeti tőkésosztály kezdete. Meglátjuk mi lesz belőle. A lényeg, hogy az EU-s milliárdokból most nem német és holland csúcsmendzserek vesznek kokaint és szívják fel azt luxusjachtokon orosz kurvák segglyukáról, hanem magyar újgazdagok helikoptereznek, vesznek meg egész megyéket és fényre táguló lakásokat, meg sertéstelepeket a 90 éves anyjuk nevére stb.

Orbán is nyúzza a népet, de ez még mindig jobban tetszik a népnek, mintha a külföldi nyúzná. A magyar nép szereti az ilyen agyafúrt, tökös, rebellis, keménykezű Mátyás királyi alakokat.

acycloren 2019.05.25. 05:38:01

@nyerafidesz: a túlpolitizaltsággal egyetértek

Az EU a szabad kereskedelemről, vámunióról és a négy szabadság elvéről szólt eredetileg, ebbe az utóbbi pár évben belekeverték a migrációt, a kvótákat meg kiskutyafaszát. Ezekről az EU alapszerződése nem szólt, ezeket csak az EU-s jogkörökkel nem rendelkező német Bundesführerin nyomta át EU-s intézményekre.

WiIdhunt 2019.05.25. 07:14:35

A valódi tét: sikerül-e meggyengíteni a liberális erőket. Ha nem, az meg fogja hosszabbítani a szenvedést.

midnight coder 2019.05.25. 07:47:36

Én anno éltem még a szocializmusban is. Igen, volt 50 dolláros valutakeret és frász a vámon (bár a 80-as évek vége felé ez már kevésbé), a másik oldalon viszont jobb volt az oktatás, jobb volt a közbiztonság, nem láttál hajléktalant az utcán. Persze ez a magyarok álláspontja, Pl. egy román vagy egy orosz messze nem élt a mi szintünkön - igaz, ma sem teszi. Ugyanakkor Pl. egy angol átlagpolgár akkor lényegesen jobban élt a magyar polgárhoz képest mint ma - és ez igaz a bolygó kb. bármely más polgárához képest is. Ma már ez jóval kevésbé igaz, erről szól a BRExit is. Persze a City-ben élő bankár nyilván jobban él mint 30 éve, de az angol átlagpolgárra ez már nem biztos hogy igaz.

Pipas 2019.05.25. 07:57:01

"Tény: Az Európai Unió naponta 2 milliárd Forinttal támogatta Magyarországot az elmúlt 12 évben. Ez összesen tízezermilliárd forint. "

Ez a magyar gdp mintegy 1%-a. Tehát amit látsz pénzt az országban, annak a századrésze jön az EU támogatásokból. Ugyanakkor a GDP körülbelül 4%-a megy el az államadósság kamataira. Persze sok pénz, sok pénz, de nem azért sok, mert az EU olyan nagyon különleges, hanem azért, mert egy 10 milliós ország életében minden sok pénz. Ha a családi kasszához szokott szemmel nézed.

"Tény: Az Európai Unió naponta 2 milliárd Forinttal támogatta Magyarországot az elmúlt 12 évben. Ez összesen tízezermilliárd forint."

Nem, ha összeszorzod, akkor még 9 sincs. több mint 10%-ot tévedtél, sokkal többet, mint amennyi az eu támogatás aránya.

"Ha ezt százforintosokban összeraknánk, akkor kicsivel tovább érnénk, mint a Föld Hold távolság fele."
A nap-föld távolság 149 600 000 km, az 100 forintosokban kifejezve 5 984 000 milliárd forint
(149600000km*1000m*100cm*4érme)*100forint. Nem 10 000 milliárd a fele, hanem 2 992 000 milliárd. Több nagyságrendet is tévedtél, ha jól számolok.

"Sok pénz. Rengeteg."
Nagyságrendileg akkora, mint a tecso forgalma. Meg a Coop (604 milliárd), a Spar (562,5 milliárd) meg a CBA (508 milliárd forint). Persze, sok, hogyne. De nem akkora, hogy minden másról meg kell feledkeznünk miatta.

enrikokaruszo 2019.05.25. 07:59:33

@Stefan_Schneider: a bácsi tényleg ad pénzt fagyira, csak közben az ő tesója a fagyis, elnyaltad, boldog vagy. hol a haszon megint?

midnight coder 2019.05.25. 08:14:25

@Brix: Persze hogy a multik adják. A magyar ipar - hála a 40 év szocializmusnak - nagyrészt a világpiacon gyakorlatilag eladhatatlan ipari hulladékot termelt veszett mennyiségû élőmunkával. Másrészt a gengszterváltás után marad csődtömegből ami érték mégiscsak megmaradt, azt gondosan szétlopták a jó elvtársi kapcsolatokon keresztül a jó elvtársak, és ami a rosszabb általában nem megtartották maguknak mint Orbánék, hanem továbbpasszolták szarért-húgyért a külföldieknek.

Azaz a gengszterváltás után itt tényleg kb. a nulláról kezdtünk, kb. mint a világháború után, sőt még inkább. Ráadásul egy olyan Európa közepén, ami az elmúlt 40 évet nem szocializmusban töltötte. Ergo, a MÉH-teleprõl hazamentett szovjet gépekkel elinduló magyar vállalkozónak lehetett versenyezni a 40 éve prosperáló nyugati konkurenciával, akik ráadásul nem 40 éve kezdték az ipart... 30 év alatt nem lehet a semmibõl hazai gazdaságot csinálni, pláne nem ilyen környezetben és pláne nem úgy, hogy közben Kína lett a világ mûhelye.

Igen, mi saját gazdaság híján nagyrészt a multikból élünk. És ezért nem fog kilépni az EU-ból sem Orbán, sem más. Ezek a multik az EU miatt vannak itt, és addig maradnak amíg az EU tagjai vagyunk. Itt más a helyzet, mint a saját gazdasággal is rendelkezõ angoloknál.

acycloren 2019.05.25. 08:57:55

Az EU jó lenne, ha azzal foglalkoznak, amire létrehozták: gazdasagi együttműködés, négy szabadság elve, vámunió, szabad kereskedelem stb. Az ideológiai viták azért kerültek uniós szintre, mert egyrészt a ballib politikusok minden országban buktak, ezért ők az EU-s intézményekbe ejtőernyőztek, ahol magasabb szinten folytatják a szarkavarást. Masrészt miután a brüsszelita bürokrácia hatalmas méretűre duzzadt, miközben a vámunió és egyéb célok már nem adnak nekik annyi munkát, ők igyekeznek új feladatokkal igazolni, hogy rájuk miért is van szükség. Ezért kezdenek beleugatni tagállami belügyekbe, erőltetik a migrációt, demokráciát féltik ajvékolva. Mert a sok tízezer brüsszeli bürokratának valamit csinálni kell, ez a nagy szervezetek átka, hogy idővel akkorára duzzadnak, hogy már l'art pour l'art módon működnek, keresik az önigazolást, hogy rájuk miért is van szükség és miért ekkora méretben, költségvetéssel, létszámban. Ez a magyar közigazgatásra is igaz, meg a brüsszelita bürokráciára is.

Brix 2019.05.25. 09:03:46

@midnight coder: A privatizációt valóban lehetett volna okosabban csinálni, de annak idejèn abból indultak ki , hogy minèl hamarabb meg kell a magángazdaságot teremteni. A vagyonhoz jutóknak viszont sem piaci tapasztalata, sem tőkèje, sem technológiája nem volt, működtetni nem tudták\ akarták a vagyont így törvènyszerű, hogy nyugati kèzre került minden.Szerintem a kuponos , dolgozói privatizáció jobb lett volna, de a cseheknèl is vègül minden a milliárdosok kezère került...Lásd Babis...

Brix 2019.05.25. 09:22:28

@acycloren: A migrációt nem " erőltetik " Brüsszelből, az egy természetes globális világfolyamat. Amióta az emberiség létezik , mindig is migrált a jobb életkörülmények elèrèse èrdekèben. Most annyi a szokatlan, hogy egyre nagyobb ès globális méreteket ölt, aminek okai a nèpessègrobbanásból- , a klímaváltozásból ès a gazdasági diszparitásból erednek. Megállítani ezt a folyamatot teljesen nem lehet, csak egy mèrsèkeltebb szinten tartani. Az EU- nak vannak szerződései Törökörszággal, Marokkóval, Egyiptommal ès ez az ami igazán visszatartja a tömegeket ès egy alacsonyabb szintre kb. 170 ezresre hozta az èves illegális migrációt. Közben persze milliók èreznek legális utakon is...Szerintem a globális migrációs folyamatnak mèg csak az elejèn tartunk, a java mèg csak ezután jöhet, bár lesznek időközben csökkenèsek , de a folyamat egyirányú...A emberiség törekvèse a jobb élet reményére mindig erősebb lesz bármiféle akadálynál, a mesterséges akadályokat meg előbb- utóbb legyőzik...Az izolált , fehèr , keresztény , polgári állam jövőkèpe egy illúzió- ilyen nem lesz soha, mert a globális folyamatokat nem lehet a határokon kívül tartani ( csak ideig-óráig..)

2019.05.25. 09:50:26

@midnight coder: mondj egy korszerű terméket a keleti blokkban, amelyik versenyképes a világpiacon, és nem egy multi vásárolta fel? :D

2019.05.25. 10:01:50

@acycloren: sztem a migráció, ha akarná az Eu, a határán, feltartóztatható lenne, csak nemakarásnak nyögés a vége. Az EU-nak is csak azokat az embereket kellene beengedni, akik használható munkaerők lennének, ahogy pl. Kanada, Ausztrália, Japán, és még sokan teszik. Másrészt, akik nem hajlandók az ottani játékszabályokat elfogadni, azokat kitoloncolják. Nekünk is ezt kellene tenni.

acycloren 2019.05.25. 10:19:17

@lujo1111: Ázsiában élek, egy Magyarországnál jóval gazdagabb országban, ide nem lehet csak úgy beavaszkodni, segély nincs a bevándorlóknak, még szülni se engedik őket, ugyanis nem kaphat a gyerekük iskolai helyet. Az állandó tartózkodási engedélyhez 10 év itt tartózkodás kell és az utolsó 5 évben az átlagkereset kétszerese utáni adófizetés. Tehát itt tányérnyaló, gyári munkás, sőt még átlag szakmunkás se kaphat elvileg (köszönhetően az ilyeb finomhangolt bevándorlási szabályoknak) állandó tartózkodási engedélyt. Mégis sorban állnak a vendégmunkások, hogy elvégezzék az olyan munkákat, amiket a helyiek már nem akarnak elvégezni.
Ez van.
Európa meg beengedi a világ söpredékét és még el is tartják őket. Ez a vicc. Nekem mondjuk mindegy, de azt látni kell, hogy ma mindenhonnan a világon a képzetlenek, antiszociális elemek, segílykézők, lusták Európába akarnak bevándorolni. Mert ugye Merkel mama meghívta őket. És a kötelező kvóták miatt nem lesznek csak Németország gondjai a mohamedánisták és afrikaiak. Ez a legnagyobb baj az EU-val, hogy már rég nem az európaiak érdekeit tekinti elsődlegesnek.

@Brix: Én is migráns vagyok. De én képzett, legális. Ázsiába vettem az irányt évekkel ezelőtt. Az ázsiaiak kollektíve röhögnek az európaiak fatökűségén. Itt is vannak migráns munkavállalók, szerződéssel, ügynökségen keresztül jönnek, olyan munkát elvégezni, amit helyi ember már nem akar. Itt elképzelhetetlen, hogy egy jöttmentet jobb feltételekkel alkalmazzanak, mint egy helyit. Itt a kormány a helyieket támogatja. Mégis tízezrével vannak vendégmunkás jelentkezők az állásokra. Ide csak úgy bejönni nem lehet, előre mutatod a szerződésed, aminek tartamára kapsz vízumot. Turistaként jöhet akárki, de a munkaerőpiac az más kérdés. Félre ne érts, ide is várják a munkásokat, de csak a dolgozni akarókat. Segílykézés itt nincs, nincsenek no-go zónák, van viszont halálbüntetés... Itt a legszolidabb párt kb. olyan vonalon mozog, mint a Fidesz, csak a szociális, gondoskodó, családbarát intézkedések nélkül, attól csak jobboldalibbak vannak itt. Kicsit falanszter európai szemmel, de nem élhetetlen.

2019.05.25. 10:54:29

@Brix: Migráció valóban mindig volt, de nem úgy ahogy most az EU-ba történik. Minek a katonaság, ha ez ellenőrízhetetlenül, parttalanul, ölbe tett kézzel szemléljük? ez egy jóvátehetetlen kár okoz, és az EU is egy élhetetlen kontinens lesz. Max a nagyon gazdagok fognak fegyveresekkel őrzött kolóniákban biztonságban élni

Nagykörúton túli magyar 2019.05.25. 11:30:33

@Brix:
"Miért, hogyan kellene kezelni a kb 45 milliárd euro támogatást"
Ahogy írtam, a helyén.
200 vs 30.000.

"Ez hitel volt ostoba, ezért kellett visszafizetni, egyébként- felvétele nélkül csődbe ment volna az ország"
Ez nem igaz. A libsik mindig példálóznak, hogy a V4-ek közül mi vagyunk a sereghajtók. Kérdés: mely más ország vett fel EU/IMF hitelt a V4-ek közül??
Megmondom: csak mi! Semelyik másik országnak nem kellett visszafizetnie ennyi temérdek pénzt? Mennyit? 14 milliárd eurót + annak brutális kamatait. Igazából még többet, hiszen a hitelkeret 20 milliárd volt, és a 14 milliárd feletti rész, amit egyáltalán nem is vettünk igénybe (!!), még az is kamatozott!
Csak, hogy még jobban érzékeltessem. Ez a 14 milliárd + kamatok annyi, amennyit az EU-tól a belépésünk utáni 8 évben kaptunk összesen!!!! Ezt a teljes összeget vissza is kellett fizetnünk! A V4-ek közül egyedüliként, visszafizettük az első 8 év támogatásának teljes összegét! Ez bizony, mondjuk ki, 8 év hátrány!!!

"Később ebből a hitelből vettek Orbánék MOL -részvényt.."
Visszavettek. A 2004-ben és a 2006-ban történt MOL privatizáció részvényeit vették csak VISSZA! Azaz a állami részesedés ugyanannyi lett, mint a balfaszok előtt volt, csak a balfaszok elkúrásait kellett rendbe tenni. Jó, mondhatnám, hogy az a pénz, amit 2004-ben és 2006-ban kaptunk a MOL részvényiért, az államadósság csökkentésére lehetett felhasználni. HA CSÖKKENT VOLNA AZ ÁLLAMADÓSSÁG! De nem basszus, még így is növelték a balfaszok azt, ráadásul a történelemben még soha nem látott mértékkel!!!

"Ez minden közép és kelet-európai országban így történt, nem a nyugat hibája.."
Jah, abszolót így van ez a világban, hogy ha valaki előállít valamit rengeteg költséggel, akkor annak hasznát ingyen szedhesse be más. Bevett gyakorlat végül is. Nekünk is alkalmazni kellene akkor a nyugati cégek által előállított termékek megvásárlásakor, hivatkozva erre. Vajon mennyire óbégatnának a nyugati multik, ha az ő gyakorlatukat alkalmaznánk? Lehetne hivatkozni a kölcsönösség elvére, ha létezik ilyesmi ebben a csudaszép EU-ban.

"gazdasági súlyunk marginális, így mi vagyunk a nyugati gazdasági együttműködésre rászorulva, sokkal jobban ..."
Ez kb,. olyan, mint a ketrecbe zárt oroszlán esete. Őrá is lehet mondani, hogy rá van szorulva, hogy az emberek etessék. Kérdés, ha egyenlő feltételek lennének, ki lenne kire rászorulva. De hát az EU és az egyenlőség, na ez az, ami nem fér meg egy mondatban! Ez az amit megtanulhattunk az elmúlt 15 év alatt, de nagyon!

Nagykörúton túli magyar 2019.05.25. 11:45:37

@Brix:
"Miért, hogyan kellene kezelni a kb 45 milliárd euro támogatást"
Ahogy írtam, a helyén.
200 vs 30.000.

"Ez hitel volt ostoba, ezért kellett visszafizetni, egyébként- felvétele nélkül csődbe ment volna az ország"
Ez nem igaz. A libsik mindig példálóznak, hogy a V4-ek közül mi vagyunk a sereghajtók. Kérdés: mely más ország vett fel EU/IMF hitelt a V4-ek közül??
Megmondom: csak mi! Semelyik másik országnak nem kellett visszafizetnie ennyi temérdek pénzt? Mennyit? 14 milliárd eurót + annak brutális kamatait. Igazából még többet, hiszen a hitelkeret 20 milliárd volt, és a 14 milliárd feletti rész, amit egyáltalán nem is vettünk igénybe (!!), még az is kamatozott!
Csak, hogy még jobban érzékeltessem. Ez a 14 milliárd + kamatok annyi, amennyit az EU-tól a belépésünk utáni 8 évben kaptunk összesen!!!! Ezt a teljes összeget vissza is kellett fizetnünk! A V4-ek közül egyedüliként, visszafizettük az első 8 év támogatásának teljes összegét! Ez bizony, mondjuk ki, 8 év hátrány!!!

"Később ebből a hitelből vettek Orbánék MOL -részvényt.."
Visszavettek. A 2004-ben és a 2006-ban történt MOL privatizáció részvényeit vették csak VISSZA! Azaz a állami részesedés ugyanannyi lett, mint a balfaszok előtt volt, csak a balfaszok elkúrásait kellett rendbe tenni. Jó, mondhatnám, hogy az a pénz, amit 2004-ben és 2006-ban kaptunk a MOL részvényiért, az államadósság csökkentésére lehetett felhasználni. HA CSÖKKENT VOLNA AZ ÁLLAMADÓSSÁG! De nem basszus, még így is növelték a balfaszok azt, ráadásul a történelemben még soha nem látott mértékkel!!!

"Ez minden közép és kelet-európai országban így történt, nem a nyugat hibája.."
Jah, abszolót így van ez a világban, hogy ha valaki előállít valamit rengeteg költséggel, akkor annak hasznát ingyen szedhesse be más. Bevett gyakorlat végül is. Nekünk is alkalmazni kellene akkor a nyugati cégek által előállított termékek megvásárlásakor, hivatkozva erre. Vajon mennyire óbégatnának a nyugati multik, ha az ő gyakorlatukat alkalmaznánk? Lehetne hivatkozni a kölcsönösség elvére, ha létezik ilyesmi ebben a csudaszép EU-ban.

"gazdasági súlyunk marginális, így mi vagyunk a nyugati gazdasági együttműködésre rászorulva, sokkal jobban ..."
Ez kb,. olyan, mint a ketrecbe zárt oroszlán esete. Őrá is lehet mondani, hogy rá van szorulva, hogy az emberek etessék. Kérdés, ha egyenlő feltételek lennének, ki lenne kire rászorulva. De hát az EU és az egyenlőség, na ez az, ami nem fér meg egy mondatban! Ez az amit megtanulhattunk az elmúlt 15 év alatt, de nagyon!

"ha nem lenne a Mercédesz, az Audi, Continental, meg a többi nagy multi itt"
Az a kérdés, hogy akkora állami támogatás mellett (kb. 20 millió Ft/munkahely már az alapításkor, aztán a különböző későbbi adókedvezményekről már ne is tegyünk említést) magyar vállalatok mire lennének képesek. Oh, de már megint az egyenlőségről kezdek beszélni az EU-ban... Elnézést.

De jó, hogy feljött ez az állami támogatás a multiknak. Ez a 20 milla/munkahely. Ez melyik statisztikában szerepelhet vajon? Mert ezt is mi adjuk a EU multijainak, a tagi befizetéseken felül!

2019.05.25. 11:48:16

@Nagykörúton túli magyar: de miért jó ha az államé a MOL egy része, mikor ez egy multinacionális vállalat, az állam a cég működésébe nem szólhat bele, mert ha megteszi, a MOL részvények ára zuhanni kezdene? a kőolajat a világpiacról szerezzük be, olcsóbban sem adhatja a magyar piacra, v a magyar fogyasztóknak.
süti beállítások módosítása