Think Tanking

A Klímaváltozás Egy Agymosott Szemével

2019. május 15. 19:26 - wirthtamas

Emlékszem gyerekkoromban voltak telek. Ennek az évszaknak akkor az volt a jellemzője, hogy nem egyszer kutya hideg volt, esett egy hó nevű – akkor varázslatosnak gondolt – csapadék. Fiatalabbak kedvéért a hó fehér színű, hideg, kristályos szerkezetű csapadékforma. Rendkívül élvezetes, így téli napokon a YouTube bámulása helyett – lévén még nem volt ilyen dolog – ebből a hó nevű csapadékból golyókat gyúrtunk, és egymásra dobáltuk. Ezt hógolyózásnak hívták.  Szintén élvezetes dolog. Szóval ott tartottam, hogy volt ez a tél nevű évszak. Pár év alatt eljutottunk a „Emlékszem a télre 2019-ben. Egy kedd délután volt.” realitásáig. 

hogolyo.jpg

Aztán volt egy nyár nevű évszak, ami meleg volt ugyan, de néhány nap kánikulától eltekintve egészen kellemes. A kettő között meg volt két évszak, amit mi annyira nem szerettünk gyerekek: az ősz, meg a tavasz. Ide tartozik még, hogy az őszt, csak idővel szereti meg az ember, no meg a tavaszt is. Mind a kettőhöz azt hiszem el kell érni egy életkort.

Ott tartottunk, hogy voltak ezek az évszaknak nevezett dolgok. Akkortájt még nem úgy volt, hogy egyik héten 40 fok van árnyékban, a következő héten meg 5 fok és eső.  Volt átmenet, meg egy rendje a természetnek. Aztán valami megváltozott.

Én a világ szerencsésebb felén élek, ami azt jelenti, hogy hozzájárulok a klímaváltozáshoz, de annak negatív hatásai csupán apró kellemetlenségek számomra. Egyelőre. De ez nem marad így. Ez az a pont, ahol álljunk is meg két idézet erejéig, íme:

“Az emberek Európa-szerte a bevándorlást és a terrorveszélyt tartják a legfontosabb kérdésnek, de a főáramú, Brüsszelt is uraló politikusok óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ehelyett a jogállamiság, a kelet-európai országok hálátlansága vagy a klímaváltozás legyen a választás tétje… egy friss felmérés szerint Németországban az emberek 31 százaléka a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek, de 32 százalék már a klímaváltozást, ami a független és pártatlan média agymosó hatása miatt van.” – Kövér László, Az Országgyűlés Elnöke– 2019 május

„A világ néhány pontján irrelevánssá válnának a nemzeti határok. Egy fallal vissza lehet ugyan tartani 10-20 ezer embert, de tízmilliót már nem.” – Aromar Revi az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének tagja a klímaváltozás hatásairól – 2018 októberében

draught.jpg

Az emberiséget három nagy dolog veszélyezteti a 21. század elején: A nukleáris fegyverek, a nem megzabolázott technikai fejlődés, és a mesterséges intelligencia, valamint a klímaváltozás. Bármelyik nagy veszély nem megfelelő kezelés a szó legszorosabb értelmében emberek millióinak a halálát okozhatja.

Sokszor hallani 1.5 meg 2 Celsius fokokat repkedni a témában. Sokan azt mondják, hogy ez semmi. A klímaváltozás csak valami liberális, zöld nyafogás lsd. Kövér Úrat. Engedjétek meg, hogy éljek egy hasonlattal. Az emberi test átlagos hőmérséklete – hónaljban mérve – 36-37 Celsius, maradjunk a 36 foknál ez egyszerűség kedvéért. Amennyiben 34 Celsius a hőmérsékleted úgy a kihűlés veszélye áll fenn, ha pedig 38 Celsius lázas vagy. Sem egyik, sem másik esetben nem érzed jól magad. Nos, pontosan ugyanez van a Földdel is. Baromira nem mindegy, hogy mennyivel emelkedik az átlaghőmérséklet.

Jelen állás szerint a fiam 2040-ben a Nagy Korallzátony ragyogó színkavalkádja helyén valami elszürkült maradványokat fog találni. Pusztulatot. Igen jó eséllyel a cápáknak, rájáknak is hűlt -elnézést sült – helyét fogja találni.

great_coral_reef.jpg

Nem számítva az emlősök egy negyedét, valamint a szintén kihalóban lévő rovarok, bogarak egy jelentős részét, beleértve a növényvédőszerek használata következtében pusztuló, az emberi élelmiszerek beporzását is végző méheket.

Nem tudomást venni a klímaváltozásról emberiség ellenes bűntett. Pont. Minden olyan politikus, aki ennek a hatását kicsinyíti Önös érdekből, politikai számításból, vagy mert bolond közvetve milliók haláláért lesz felelős. Pont. Kövér Úr ezek szerint ilyen. Pont. Ezeket a milliókat most ítéli halálra. Pont. A biztos halálból menekülök özönéhez képest a 2015-ös menekültválság maga lesz egy könnyed szombat délutáni  piknik a tisztáson. Pont. Minden migránsozós félhülye sírva fog visszagondolni a boldog békeidőkre, amikor 2019-ben virtuális migránsoktól retteghetett az M1-en. Pont.

Egy valamiben egyetértünk Kövér Úrral. Most kell cselekedni. Ő a migránsok ügyében, mi a klímaügyben. Mert mi is tehetünk a dologért. Mindennap. Kezdjük rögtön azzal, hogy nem szavazunk olyan politikusra pártra, aki tagadja a klímaváltozást, mert pusztulást és halált hoz ránk. Tessék ezen elgondolkozni.

 

Ui.: Ha pedig még mindig nem hiszed a klímaváltozást ajánlom figyelmedbe a Netflix: Our Planet című csodás dokumentumfilm sorozatát. Majd az helyrebillenti az agyad barátom.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaduma.blog.hu/api/trackback/id/tr6614828902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása